уторак, 16. фебруар 2016.

Начелник Гламоча: Ја бих себе представио као просјака


"У сједишту Владе ФБиХ потписан је споразум о реконструкцији и изградњи 380 стамбених јединица за избјеглице и интерно расељене особе из 20 општина Федерације. Начелници бх. општина у којима ће бити реконструисане куће након потписивања су дали изјаве од којих је посебно занимљива била Радована Марковића, начелника Општине Гламоч. Пошто је у најави начелник из Јајца најављен као начелник из краљевског града, ја бих га у тој причи назвао краљевић. Ви новинари сте понешто читали, нарочито бајке и ово све личи помало на бајку. Ја бих себе представио из оног другог дијела бајке, као просјака. Град из којег ја долазим има четири хиљаде становника по још необјављеним резултатима пописа и у којем се прави 47 кућа за повратнике за које знамо да ће се вратити након што им се поправе куће, а онда ће опет отићи негдје да траже хљеба. Значи сви симболи из бајке: краљевић, просјак, хљеб и живот насушни су ту пред нама, али не можемо одбити све оно што нам се нуди у овим процедурама", казао је Марковић.

"Ево, помало већ личимо на Европу. Данас смо замољени да посклањамо ствари испред себе, да снимци изгледају што љепше и што уредније. Међутим, наши животи не изгледају тако. Ја се захвљајујем предсједнику Владе (Фадилу Новалићу оп. а.) који ми је данас указао част и провео једно кратко вријеме са нама", казао је начелник Општине Гламоч.

Додао је да су рачуни Општине Гламоч блокирани и да општински органи тешко функционишу.

"Ја данас потписујем неке обавезе које преузимам испред Општине Гламоч несигуран да ћу их моћи извршити. Има много, много других проблема који су далеко већи од проблема обнове кућа. Далеко бисмо више вољели да се наши људи оспособљавају да сами себи куће граде, да се враћају основним животним вриједностима...", казао је Марковић.

Потписани споразум је дио регионалног пројекта који су израдиле БиХ, Црна Гора, Хрватска и Србија, а у оквиру којег ће у БиХ бити помогнуто око 5 хиљада и 400 породица, односно 14 хиљада угрожених избјеглица, повратника и интерно расељених лица. Укупна вриједност пројекта за БиХ износи готово 200 милиона КМ, од чега ће БиХ осигурати око 15 посто.

Помоћ се реализује кроз четири подпројекта, од којих је први у имплементацији, док је за други данас потписан споразум.

Нема коментара: