уторак, 16. јун 2015.

СНСД улази у Владу ФБиХ?

Гордијев чвор с којим је суочен досадашњи владајући трио у Федерацији БиХ ових дана се додатно закомпликовао, јер је ДФ једном ногом у ентитетској власти, а другом ван ње, док преостале чланице коалиције, СДА и ХДЗ БиХ, започињу разговоре са другим странкама, па ће у петак бити одржан састанак ХДЗ-а БиХ и СНСД-а о могућности уласка најјаче партије из РС у Владу ФБиХ!
Док бивши партнери траже замјену за њих, странка Жељка Комшића тренутно се налази у позицији која још није виђена на бх. политичкој сцени, јер су истовремено и позиција и опозиција! Предсједник ФБиХ Маринко Чавара прихватио је јуче само једну оставку од укупно четири министра из ДФ-а, и то од првог човјека ресора енергије, рударства и индустрије Реуфа Бајровића, те затражио додатне консултације поводом статуса њихова три преостала министра.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара истиче да је дискутабилно да ли ДФ остаје у власти или се повлачи, јер оставке нису поднијели сви њихови функционери у извршној власти.

- Они јесу у власти док год је неко од њих на позицији на коју је именован међустраначким договором. Мени се чини да ДФ није изашао из власти, јер је Милан Дуновић и даље потпредсједник ФБиХ. Ако ДФ конзумира ту позицију, онда су они и даље власт - рекао је Чавара.

(Не)аутохтони људи
Дуновић нема намјеру да одступи са те позиције, а оцјењује да СДА и ХДЗ БиХ врше притисак да се то деси да би у федералну власт увели СНСД. Исто је поручио и Комшић, који тврди да су федерални партнери фотељу потпредсједника ФБиХ "резервисали за СНСД". У ФБиХ, СНСД нема посланике у Представничком дому, али има три делегата у Дому народа Парламента ФБиХ.Делегат СНСД-а Славиша Михајловић потврдио је да ће највјероватније у петак разговарати са руководством ХДЗ-а БиХ.

- Мислим да је тренутно теже обезбиједити већину у Дому народа, него у Представничком дому ФБиХ. Због тога је федералним партнерима евентуална подршка СНСД-а веома важна - казао је Михајловић.

Миле Марчета, лидер Завичајних социјалдемократа и делегат СНСД-а у федералном Дому народа, истакао је да је велика штета што СНСД није добио мјесто потпредсједника ФБиХ одмах након формирања власти у том ентитету.

- Чињеница је да Срба има мало у ФБиХ, а политички представници нашег народа из других странака нису "аутохтони". На њих се врши притисак да се понашају страначки, а не национално - истакао је Марчета.

Комотно или тијесно
Сценарији за састављање нове власти у ФБиХ су бројни. ХДЗ БиХ и СДА заједно имају 41 посланика, те им је потребно још девет руку за неопходну већину од 50 посланика у ПД Парламента ФБиХ. Једна од најизвјеснијих опција подразумијева да им "магичну деветку" обезбиједе А-СДА (два посланика), СБиХ (три) и ХДЗ 1990 (четири). Уколико нека од ових мањих странака одустане, за крпљење већине разматрају се БПС (три посланика) или Наша странка и Лабуристи БиХ, које имају по једног посланика.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж тврди да с њим још нико из владајућих партија није службено контактирао, а истакао је да су основна начела која они заговарају дефинисана у Декларацији о европским вриједностима пет народњачких странака.

- Без наших начела и критеријума нећемо улазити у привидне математичке комбинације - истакао је Рагуж.

Много комотнију већину СДА и ХДЗ БиХ могли би да обезбиједе уколико би им се прикључили СДП БиХ са 12 посланика или СББ са 16 "руку", али су њихови лидери прошле седмице категорично одбацили такву могућност. Теоретски, ДФ, такође, може да крене у прављење парламентарне већине и то без СДА и ХДЗ-а БиХ, али аналитичари сматрају да би то био "политички авантуризам"

Нема коментара: