четвртак, 25. јун 2015.

Поклоничко путовање комплексу логора Јадовно – Паг

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на више од четрдесет хиљада српских цивилних жртава побијених током првих мјесеци од оснивања НДХ у комплексу логора Јадовно-Паг, у организацији Удружења грађана Јадовно 1941, Бања Лука-Београд и Епархије горњокарловачке, одржан је парастос над Шарановом јамом на Велебиту и ували Слана на Пагу.
Парастос на Јадовну служили су свештеници Епархије горњокарловачке, Епархије бихаћко-петровачке и других епархија Српске православне цркве.
Земни посмртни остаци јадовничких жртава из више од тридесет велебитских јама и морсих дубина Јадрана око острва Паг, нису ексхумирани и сахрањени на начин који припада жртвама по њиховој вјери и праву које налаже поштовање човјека иако је од њиховог страдања прошло 74 године.
Поред потомака и поштовалаца жртава из Србије, Републике Српске и региона, парастосу су присуствовали и: изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, представници Удружења Огњена Марија Ливањска на челу са парохом лијевањским оцем Жељком Ђурицом, представници Удружења СНД Пребиловци и други.
Према програму организатора једна група ходочасника се, након паростоса код Шаранове јаме, упутила према мјесту гдје је био логор Јадовно, а мањи дио групе је бродом отишао до увале Слана на острву Паг.
На узвишењу изнад увале Слана служен парастос за преко 8.000 побијених, а чланови Удружења Јадовно 1941 поставили су крст освештан у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком.
Помен на Сланом су служили свештеници Епархије горњокарловачке и Епархије бихаћко-петровачке.
Према рјечима предсједника Скупштине Удружења Јадовно 1941, Бориса Беговића, према досада расположивим подацима на подручју Слана убијено је 8020 људи, од чега преко 7.000 Срба, док су остале жртве Јевреји. Међутим, процјене страдалих на овом подручију иду до 15.000, али се стваран број, нажалост, никада неће сазнати.
У повратку са парастоса у Сланој, поклоници, свештеници и чланови породица страдалих одржали су молебан у мјесту Метајина, испред мјесне школе, на мјесту гдје је био формиран први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Нема коментара: