четвртак, 18. јун 2015.

Сумљива лица око Дрвара становништво у страху

- На ширем подручју општине Дрвар примијећена су лица која се доводе у везу са вехабијским покретом, што код становништва изазива страх и осјећај несигурности, изјавио је предсједник Општинског вијећа Дрвар Мирослав Јаглица.



Јаглица је рекао да је безбједносна ситуација у БиХ, па самим тим и у Дрвару, нестабилна и да постоје оправдани разлози за забринутост становништва с обзиром да се посљедњих неколико седмица појављују непозната лица која долазе углавном из арапских земаља.

Он је нагласио да су то потврдили и представници Полицијске управе Дрвар, који су вршећи редовне дужности у неколико наврата легитимисали лица која долазе са подручја Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ и других земаља, те да се појавило и лице, поријеклом из Египта, као потенцијални инвеститор.

"Полиција нам је углавном дала податке да су ти људи на подручју општине Дрвар легитимисани, да нису знали српски језик, да су сасвим другачије изгледали у путним исправама", рекао је Јаглица и додао да су се та лица распитивала о напуштеној и имовини која је на продају.

На основу ових информација, 12. јуна одржана је и ванредна сједница Општинског вијећа Дрвар на којој је оцијењено да је безбједносна ситуација у БиХ, након посљедњег терористичког чина у Зворнику угрожена, те да је потребно да надлежна министарства и све безбједносне агенције појачају степен ангажованости у општини Дрвар.

"Начелник општине је задужен да упути циркуларно писмо свим ресорним министарствима и безбједносним агенцијама у БиХ о специфичности положаја Дрвара, због близине границе са Хрватском, међуентитетског разграничења и границе два кантона, јер све то упућује на могућност угрожавања безбједносне ситуације у општини Дрвар", навео је Јаглица.

Према његовим ријечима, начелник општине задужен је и да затражи информацију о имовини о којој се распитује потенцијални инвеститор из Египта, а која је у власништву "Босна банк интернешнел" Сарајево.

Да би требало повећати степен безбједности грађана у рубним општинама, попут Дрвара, Босанског Петровца, Гламоча и Босанског Грахова, сматра и потпредсједник Скупштине Ливањског кантона Славиша Михајловић који је рекао да су то општине које се налазе близу граница два ентитета, али и границе са Хрватском, те да су то српске повратничке општине.

"Срби, нажалост, не могу баш имати велику подршку у смислу безбједности од ресорних министара унутрашњих послова, па и безбједносно-обавјештајних агенција које покривају ФБиХ", истакао је Михајловић.

Према његовим ријечима, додатни проблем несигурности Дрвару ствара и чињеница да Полицијска управа у овом мјесту већ дуже вријеме нема начелника, с обзиром да је претходни отишао у пензију, а ресорни министар није именовао новог.

Он је нагласио да је именовање начелника приоритетно питање са становишта безбједности, те да је ресорни министар рекао да тренутно не постоји особа која је квалификована за тај посао.

"Протеклих мјесеци, па и годину дана, свједоци смо неколико хапшења у Дрвару, гдје је ово мјесто постало `сигурна кућа` за криминалце из Србије и Хрватске. Уназад неколико дана појавила су се непозната лица из арапског свијета која покушавају купити земљу посредством `Босна банк интернешнел` која је заплијенила одређену имовину на подручју Дрвара", рекао је Михајловић и указао да у ФБиХ, прије свега у Сарајеву, постоји тренд да непозната лица купују српску земљу и отварају фиктивне фирме.

Михајловић је најавио да би у наредном периоду требало да буду одржане ванредне сједнице и Владе и Скупштине Кантона на којој би била разматрана безбједносна ситуација у Дрвару, а на иницијативу министара из СНСД-а.

Портпарол МУП-а Ливањског кантона Ивица Врдољак рекао је  да је безбједносна ситуација на подручју општине Дрвар, али и цијелог кантона, задовољавајућа, те да у овој општини посљедњих дана нема забиљежених кривичних дјела, па чак и нарушавања јавног реда и мира.

Он је напоменуо да су прије 20 дана четири особе, поријеклом из УАЕ, легитимисане у Ливањском кантону гдје су биле на пропутовању, као и да су легално ушле у БиХ на Међународном аеродрому у Сарајеву.

Врдољак је потврдио да Полицијска управа у Дрвару нема начелника, али је навео да те послове обавља замјеник, односно начелник сектора униформисане полиције, те да је независни одбор, који формира Скупштина Кантона, задужен за расписивање конкурса за начелника Полицијске управе.

Он није могао рећи зашто још није расписан конкурс, али је навео да, према важећем закону, не постоји рок да се именовање заврши.

Према незваничним подацима пописа, на подручју општине Дрвар има око 7.500 становника, од којих око 7.000 чине Срби, а остало су Хрвати и незнатан број Бошњака.

Нема коментара: