четвртак, 18. јун 2015.

Федерално министарство омогућило приправнички стаж за 81 повратника

У наредних 12 мјесеци 81 повратник са високом стручном спремом обављаће приправнички стаж у општинама на подручју Републике Српске и Федерације БиХ: Бусовача (2), Витез (8), Јајце (7), Столац (2), Чапљина (9), Гламоч (4), Дрвар (1), Вареш (3), Оџак (1), Босански Петровац (1), Босански Нови/Нови Град (1), Добој (13), Модрича (2), Пелагићево (1), Теслић (6) , Бијељина (10), Милићи (1), Сребреница (2), Босанска Градишка/Градишка (2), Осмаци (2), Зворник (3) и Калесија (1).
То је омогућило Федерално министарство расељених особа и избјеглица кроз јавни позив за учешће у Програму помоћи у обављању приправничког стажа кроз волонтерски рад повратника са ВСС.
Тим поводом данас је федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић потписао уговоре са 81 повратником и 28 послодаваца.
- За ову намјену осигурали смо више од 500.000 КМ, односно 6.000 КМ годишње по волонтеру, изузев у Добоју, Гламочу и Стоцу, јер су ове општине изразиле спремност за суфинансирање - рекао је министар Рамић.
Младим високообразованим људима ово ће, каже, бити прилика да након обављеног волонтерског рада, стекну услове за полагање стручних испита и остану у својим мјестима повратка.
- Уговор који сам данас потписао омогућиће ми стицање искуства и радни стаж у Општини Добој као дипломирани правник - рекао је Бего Чајић, који последње дви године тражи посао.
Такође су и послодавци изразили задовољство што могу учинити добро дјело, те помоћи младим незапосленим особама у БиХ.
- Драго ми је што је волонтерка Зора Рудић испунила потребне услове за обављање приправничког стажа у лабораторији у Дому здравља у Дрвару. Иако смо мала општина, имамо потребе за запошљавањем новог кадра, посебно медицинског особља - истакла је вд директора Дома здравља Дрвар Мирјана Билчар.
Ово је друга година да Федерално министарство расељених особа и избјеглица ФБиХ пружа подршку младим особама / повратницима и њиховим родитељима или старатељима да се лакше носе са изазовима живота у повратничким просторима

Нема коментара: