уторак, 9. јануар 2018.

Инспекција потврдила да је једна особа из кантона 10 заражена бруцелозом

Управа за инспекцијске послове кантона 10 добила је службену потврду из Дома здравља Купрес да је једна особа са подручја њихове општине, тачније из мјеста Ботун заражена бруцелозом, потврдио је Фени директор  те управе Дубравко Ковачевић.Бруцелоза се, како истиче Ковачевић, преноси контактом са зараженом животињом те конзумирањем сировог непастеризираног млијека или млијечних производа од те животиње.

На простору кантона 10 протеклих су година проведени бројни програми искорјењивање бруцелозе. али, иако су заражене животиње еутаназиране те се проводе мјере цијепљења животиња и ветеринарски прегледи, болест се поново појављује.

У Удружењу ветеринара кантона 10 главни проблем у појави ове болести виде у дозвољеном и неконтролисаном тзв. номадском сточарењу гдје са подручја других кантона, што је посебно изражено у Купресу и Гламочу, долази неиспитана и неконтролисана стока на испашу.

По ријечима директора, у прошлој су години на простору кантона 10 евидентирана 102 заражена говеда од бруцелозе од којих већина на подручју Купреса, док је пар случајева забиљежено и у Ливну и Томиславграду.

Осим говеда, заразне болести утврђене су и код оваца и коза, с тим да је 70 коза било обољело од Q грознице у Дрвару, а 80 оваца од бруцелозе у Купресу, додао је Ковачевић.

У циљу сузбијања и спречавања ширења споменутих заразних болести код људи и животиња, директор Управе за инспекцијске послове кантона 10 напомиње како се одлуком надлежних институција проведу системске мјере уклањања свих заражених животиња из објекта гдје је потврђена зараза, након чега се проведе законске мјере санације.

Нема коментара: