понедељак, 10. октобар 2016.

Духовна радост под Шатор планином у селу Роре

На празник Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, у Недељу шеснаесту по Духовима 09.октобра.2016 године , Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије удостојио је части и литургијског благодарења, мјесто под Шатор планином Роре. У Цркви Светог пророка Илије служена је Света архијерејска Литургија, уз саслуживање свештеника протојереја Синише Сердара, проха Друге дрварске парохије, намјесника дрварско – граховског и јереје Предрга Црепуље, пароха крњеушко – вођеничког.
Призор снијега и магле на Шатор планини и хладноћа временска, није пољуљао мали број мијештана , као и осталих који су поријеколм из ових крајева да дођу и да се окупе око олтара Божијег и приме благослов и поуку за свој живот и своје породице.
Владика је поучио народ вјерни да је велико пред Богом, испуњавти његове свете заповијести, да су то путеви водиље, да је велико бити пријатељ са највећим и најискренијеним пријатељем Богом , јер Он је тај који све даје, Он је наш истински родитељ. Велико је пред Бгом, чувати такву светињу, анђели записјиу сваку изговорену ријеч на небесима. Обраћајући се вјеном народу Епископ Атанасије поновио је још једном вриједност старе латинске пословице да је историја учитељица живота /historia est magistra vitae!/, истичући да се ове ријечи могу искреније схватити кроз значење да је „Црква учитељица живота- Црква Христова.“ Сви учитељи Цркве били су учитељи живота, а Они су управо простор нашег живота и учења.
Велико је бити православац на оваквим просторима у историји до данас, тумачио је Владика ријечи Јеванђеља данашњег. Споменувши у наставку и страдање хришћана у Босанском Петровцу у прошлим ратовима, бацани у јамам, гдје им се и данас кости налазе, преци којима данашњи сродници ни имена не знају, нити им је обиљежено гробно мијесто. Давши похвалу мијештанима , вјерницима што не заборављају своје страдалнике на спомен плочи и страдале за ову Цркву и за овај крај, борце, који су дали живот за светињу живота осталих. Управо живећи у светињи православља, ми носимо и рађамо све плодове Богу пријатне и другима.
Отац Зоран се захавалио Еископу – Архипастиру што је посјетио ове скоро на изглед библијске, старозавјете просторе, што нас је обишао на дан када црква прославља љубљеног и вјерног апсотола Јована, да и нас никада не заборавља у молитвама и поукама и духовној љубави, благодарио што нам је приближио и протумачио данашње Јеванђеље, захвало се свима присутнима који су дошли из далека који су дошли да узму свој таланат и умноже га, умножавајући тако све добре врлине.
Настављена је трпеза љубави коју су вјерници овог краја припремили уз пријатне и честите разговоре, који су нашим душама и духу дале снаге и полета у сваком добром дијелу.

Нема коментара: