уторак, 24. мај 2016.

Душко Радун, в.д. начелник Општине Босанско Грахово: Већина упослених дође из Книна

Услова за нормалан живот становника скоро да и нема у овом крају.

Вршилац дужности   начелника ове општине Душко Радун каже нам да је по именовању у октобру прошле године затекао један неред и блокиране рачуне на свим странама.

Препуцавања

- Радници нису имали плате, регрес, топли оброк, вијећници нису имали надокнаде, него само они који су били привржени начелнику. Буквално, у граду није било ништа од одвоза смећа, па до свега осталог. У том моменту нисам био ни свјестан у шта се упуштам и по мом доласку прва ствар коју сам морао урадити била је да са Порезном управом направим договор и рачун је одблокиран почетком децембра. Сада смо на неким здравим ногама, каже Радун.

Ипак, истиче да су сами становници у незгодном положају.

- Не могу да се запошљавају у јавна предузећа Херцегбосанских шума, полицију... из разлога што пуно особа долази из Книна, Ливна које проведу само радно вријеме и враћају се својим кућама, а не остају у Грахову. Тако да локално становништво буквално преживљава од нешто стоке, онога што засије... Можда пет посто мјештана ради у тим предузећима. Стање по том питању је катастрофално, каже Радун.

Додаје да су лошем стању у општини политика и неразумијевање вјероватно пуно допринијели.

- Кантоналне власти или сам начелник увезли су вјероватно нека препуцавања Србин - Хрват због личних интереса. Обавеза ми је да сам начелник свим људима у Грахову били они Хрвати, Бошњаци или Срби и тако се и понашам. Ниједног момента нема дијељења, што се одмах види по томе каква је моја сарадња са Кантоном или Федерацијом, наглашава Радун.

Напомиње да осим Шумарије у овом граду не постоји никакав други производни погон који је у функцији.

- Имамо циглану која је ремонтована 2013. године, али је под стечајом. Потребно је само да се укључи пећ и да се ради. Тај стечајни управник вјероватно ништа не ради по том питању и од премијера Новалића сам тражио да стане иза општинских интереса, да то не може купити неко ко би то отјерао у жељезо, каже Радун и додаје да би стављањем у функцију циглане било отворено више од 50 радних мјеста.

Према његовим ријечима, однедавно је након дуго времена отворена и апотека у овом граду, а и доктор долази редовно.

- Ми као амбуланта Босанско Грахово припадамо Дому здравља Дрвар. Некада смо припадали Д.З. Ливно и онда смо због политичких игра припали Д.З. Дрвар. По мом доласку, прво рјешење је било да доктор мора долазити редовније, говори Радун.

Патње у Бањој Луци

Радун тврди да у Босанском Грахову има перспективе и за младе, те као примјер наводи огромно шумско богатство којим располаже ова локална заједница, али и планове за земљу у Ливањском пољу коју ће изнајмљивати, јер постоји интерес за то.

- Чак има заинтерсованих да је купе, циглана која може производити 44 шлепера дневно цигле кад је у производном капацитету нешто је што би довело млађи свијет. Знам пуно пријатеља мојих година који се пате у Бањој Луци или било гдје друго, плаћајући кирију или јавне пријевозе и не остаје им буквално ништа за живот. А овдје би се вратили својој кући кад би имали посла. То ми је приоритет. У преговорима сам и за неке фарме, били су ту и италијански инвеститори, с тим да треба покренути индустријску зону и омогућити тим људима гдје доћи како би имали шта радити. Видим свијетлу будућност, јер се град тргнуо из оног неког мртвила и стварно су сви вољни да се врате, закључује Радун.

Нема коментара: