понедељак, 2. мај 2016.

Промоција књиге ,,Колунић, село, школа,људи" у Колунићу код Босанског Петровца

У суботу, 30.4.2016. године, у пуној просторији мјесне заједнице Колунић, која се налази у згради мјесне основне сколе, одржана је промоција књиге “Колунић, село, школа, људи”.
Ова монографија, из пера колунићана, Рајка Латиновића, Аранђела Смиљанића и Чеде Јеличића, произашла је из жеље аутора, да освијетле историју и турбулентна раздобља кроз које је, у времену иза нас, настало истоимено, надалеко познато село у Босанском Петровцу.
Наиме, монографија не представља класично историографско већ историографско документарно-мемоарско дјело, што му даје посебну чар. Рукопис садржи темељит историјат села, важне податке о његовом имену, споменицима материјалне културе, географском положају и поднебљу, које је изњедрило имена свјетске славе, међу којима је и сликар Јован Бијелић.
“Аутори надахнуто говоре о тежацима и ратницима, о свештеницима, учитељима и ђацима, о људима који су остали у свом селу и људима који су се расули по свијету. То су стари и нови записи о животу и смрти, о вјери и невјери, о слободи и ропству испричану кроз стихове, народне изреке и загонетке”- наводи се у рецензији.
Поред великог броја Колунићана, промоцији су присуствовали и стари наставници, гости из других градова бивше Југославије, као и начелник Општине Босански Петровац Златко Хујић, те директорица ОШ “Ахмет Хромаџић”, Мујесира Каваз.
Овом приликом, о монографији су на промоцији, говорили аутори, али и професори из Бања Луке, стручњаци из ове области, који су навели да је ова књига специфична из више разлога. Један од њих је тај што се књига насумично може отворити на било коју страницу, и од тог дијела почети читати, не умањујући разумијевање цјелокупног садржаја.
Начелник Златко Хујић је изразио своје задовољство обраћањем присутнима, наводећи да је и осталим селима, а нарочито самом Босанском Петровцу, потребно више оваквих историјских и свевременских докумената , те да очекује да  општина, једнога дана, стекне сопствену монографију, која ће бити истински приказ њенога духовнога, али и сваког другог богатства.У том смислу, споменуо је и историјски вриједно дјело, аутора др, Бране Деспота, гдје аутор набраја плејаду ученика и професора, наше гимназије, написану поводом 50 година њенога постојања.Критички се осврћући на изостанак јавнога обиљежавања тог полустољећњег догађаја - промоцијом и њиховим окупљањем у самој школи, односно Бос. Петровцу, прије неколико година. Позвао је, зато, аутора да то уради овога љета, уз апсолутну подршку и спонзорство општине, те обећао да, овога пута, „50 година гимназије у Босанском Петровцу“, не може спријечити никаква бирократска, нити било која друга, препрека.
На крају дружења, у Колунићу, аутори су подјелили неколико књига, уз посвету и најбоље жеље присутнима, укључујући и медије.

Нема коментара: