уторак, 27. октобар 2015.

Укинута казна ратном злочинцу из Ливна,наређено ново суђење

Врховни суд Федерације БиХ поново је укинуо трогодишњу пресуду Илији Павићу за злочин почињен у Ливну, те одредио поновно вођење поступка.

Прихваћајући дјелимично жалбе одбране и оптужбе, Врховни суд ФБиХ је одлучио да се поновно суђење одвија пред том институцијом. Ово је потврдила гласноговорница Врховног суда ФБиХ Илхана Тахмаз – Јамак.

У жалби је оптужба тражила већу казну за Павића, док је одбрана тражила ослобађање. Такођер, затражено је укидање првостепене пресуде и обнављање суђења.

Кантонални  суд у Ливну прогласио је 10. фебруара Павића кривим јер је као припадник Војне полиције Друге бојне ХВО-а, за вријеме рације у ноћи… између 8. и 9. августа 1992. убио цивила српске националности Милорада Црнчевића.

Првостепени суд је закључио да је Павић са још двојицом колега, који су у међувремену преминули, ушао... у кућу Драгиње Росић и након што је Милорад Црнчевић изашао из објекта, неколико пута му рекао да стане, а затим пуцао и погодио га у предјелу препоне. Росић је убрзо подлегао.

Исту пресуду донио је Суд у Ливну у децембру
2013. године, а Врховни суд ју је укинуо годину касније.

Почетак суђења пред Врховним судом ФБиХ бит ће накнадно заказан.

Нема коментара: