недеља, 11. октобар 2015.

Гламоч: разилажења о мишљењу око Барбаре


  Према доступним информацијама, Федерални завод за агропедологију посљедњих неколико година урадио је више анализа на подручју полигона "Одважна Барбара" у Гламочу гдје су НАТО, а потом Оружане снаге БиХ уништавале вишкове наоружања и наводно, све су показале присутност тешких метала у количинама већим од дозвољених.То може довести до тешких обољења због чега су се неки Гламочани и жалили вишим органима власти тражећи да се овај проблем ријеши, а више од 200 их је и тужило државу ради накнаде штете због полигона који обухвата и  приватно земљиште.
Министарство одбране БиХ је због тражења Гламочана одлучило испитати радиоактивност тла на подручју Гламоча, али резултати нису баш транспарентно презентовани те се шпекулише о њима.
- У Министарству одбране БиХ на конкретно постављена питања о томе колика су одступања и да ли је земљиште опасно по здравље људи само су нам кратко одговорили да се земљиште не сматра контаминираним.
Кажу да није опасно по здравље, али када тражимо да нам доставе те анализе, они их не дају. Све што тражимо је да се овдје направи лабораторија и да у испитивања буде укључен неко из Гламоча, а у све остале анализе ми ћемо сумњати - казао је начелник општине Гламоч Радован Марковић.  И Бањалучки Институт за јавно здравство је вршио анализе узорака са полигона Мањача и касарне Добој 18. марта 2013.године, а на полигону Гламоч 15. априла 2013.године. Узорци су узети са 24 тачке, и то по 10 узорака с полигона Мањача и Гламоч и четири узорка из касарне Добој, те их након анализе упоредили с резултатима мјерења на наведеним локацијама  које је током 2012. године вршио Завод за јавно здравство ФБиХ-Центар за заштиту од зрачења, на десет локација у Федерацији БиХ.  На основу њих су закључили да су резултати на споменутим војним локацијама у границама резултата на невојним локацијама у градовима у којим су вршена мјерења (Сарајево, Мостар, Бихаћ, Тузла, Ливно, Јајце, Градачац, Сански Мост, Зеница и Столац).
Анализу је вршио и мишљење дао и Бањалучки Институт овлаштен за контролу здравствене исправности намјерница који је дао дозволу да се један од Гламочких сирева "Муша",  произведен у истоименој фарми, може пустити у продају те да је исти исправан за људску прехрану јер не садржи канцерогене састојке ни твари штетне за здравље. Чак је наглашено да је сир "Муша" и изврсног квалитета.
До сличног је закључка дошао и Завод за јавно  здравство Ливањцког кантона истичући да тло, вода, и зрак на подручју Гламоча и кантона нису контаминирани. Међутим, упркос налазима наведених, има назнака како неки трговачки ланци Гламочки сир повлаче с полица сумљајући у његов квалитет и здравствену исправност. Ако је тако, шта тек чека познати Гламочки кромпир којег је пуно поље и од којег многи живе.
Чудно је и да заговарници постојања контаминације у Гламочу, Купресу и Томиславграду прескачу Ливно које је између Гламоча, Купреса и Томиславграда и у којег се слијевају све Гламочке, Купрешке и Дувањске воде. А, у Ливну су двије велике и више мањих мљекара. Зато би у интересу свих мљекара и пољопривредника, као и грађана  требало направити стручну и транспарентну анализу тла и воде у свим општинама Ливањског кантона а посебно на "Одважној Барбари".  Јер, сада, кад се након Турског и Руског тржишта, отворило и тржиште ЕУ за сиреве и млијечне производе с овог подручја, посебно за надалеко познати Ливањски сир, ваља отклонути све сумње у загађеност пољопривредних производа овог дијела БиХ.

Нема коментара: