субота, 10. октобар 2015.

Мркоњић Град: 20 година од пада западно крајишких општина

Полагањем вијенаца и одавањем почасти убијеним Србима, на спомен обиљежју и скупом под називом "Страдање Срба у Западној Крајини" у Мркоњић граду, данас је обиљежена 20. годишњица од пада 13 западнокрајишких општина.Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић додијелио је одликовање за 24 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Мркоњић Града. Погинуле борце "Медаљом заслуга за народ" постхумно је одликовао предсједник Српске Милорад Додик.
Посхумно су одликована двадесетчетири борца из Мркоњић Града, Шипова, Источног Дрвара и Дринића. Одликовања су дуг и обавеза друштва према борцима и њиховим породицама, рекао је предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.
Министар рада и борачке организације Републике Српске Миленко Савановић рекао је да погинули српски борци не смију бити заборављени.
Изјавио је да је страдање Срба у западној Крајини 1995. године био страшан геноцид и наставак пројекције Независне Државе Хрватске. Савановић је изразио увјерење да ће у времену које слиједи, уз помоћ честитог дијела међународне заједнице, одговарати починиоци незапамћених злочина над Србима на овом простору.
Служен је и  парастос у капели Светог Марка и положени вијенци на Спомен-обиљежје на градском гробљу у Мркоњић Граду.
Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Српске, делегација Владе коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.
Вулин је изјавио да трагедија српског народа у БиХ представља трагедију Срба гдје год да живе и општељудску трагедију.
Вулин је рекао да 20 година у историји не представља ништа и да ће српски народ наставити да памти много дуже, те да ће само памћењем успјети да сачува себе.
У септембру и октобру 1995. године припадници Војске Хрватске и такозване Армије БиХ, на најсвирепији начин, убиле су више од 1.600 српских војника и цивила, док је 120 хиљада Срба протјерано с вјековних огњишта.
У масовној гробници на православном гробљу у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијела убијених Срба, док се за 199 лица још трага.

Нема коментара: