среда, 23. септембар 2015.

Ђацима у Дрвару и Босанском Грахову уручени уџбеници за српски језик

Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, уручио је данас уџбенике за српски језик за 66 ученика српске националности у Основној школи "Грахово" у Босанском Грахову, те 400 ученика српске националности у Основној школи "Дрвар" у Дрвару.

Ријеч је о уџбеницима за српски језик које штампа Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а који су у складу са Наставним планом и програмом РС.

"На овај начин РС жели да помогне ученицима српске националности у ФБиХ, који, осим у Босанском Грахову, и Дрвару дјелимично, немају могућност да изучавају националну групу предмета", поручио је Малешевић.

Према његовим ријечима, у другим срединама или нема националне групе предмета, или је то организовано као у Босанском Петровцу, гдје се на крају школске године дјеца опредјељују да ли ће им у књижице бити уписана оцјена за српски или за "босански" језик.

Он је нагласио да према Закону о основном образовању и васпитању, сва дјеца у РС имају једнака права и могућности у образовању, без дискриминације по било ком основу. Вукашин Стојисављевић, директор Основне школе "Дрвар", захвалио је Малешевићу на уџбеницима, рекавши да то показује да Влада РС мисли на српско становништво у ФБиХ.

"Српско становништво је већинско у Дрвару и нама је веома важно да ученици српске националности уче српски језик и ћирилично писмо, а набавком уџбеника то смо им омогућили", рекао је Стојисављевић.

Из Министарства просвјете и културе РС подсјећају да се настава из националне групе предмета у РС реализује у 21 основној школи, према наставном плану и програму неког од кантона из ФБиХ, док српски ученици у ФБиХ, како истичу, немају иста права.

Нема коментара: