понедељак, 23. фебруар 2015.

Васкршњи пост - Часни пост


Васкршњи пост је најстрожији и најдужи хришћански пост. Назива се Свети или Велики пост и увек почиње у понедељак. Овај пост црква је увела како би народ следио пример Исуса Христа, који је у пустињи без хране и воде провео 40 дана. Прва четири дана поста не би требало ништа да се једе и пије, а они слабог здравља могу узети мало воде и хлеба пре него што оду на спавање.
Прва недеља поста зове се Чиста недеља и почиње чистим понедељком. Тада се сва храна кува на води, и не сме се јести риба. Друга је хрома, а трећа Крстопоклона недеља. Четврта недеља је Средопосна, а пета Глува. Шеста Недеља зове се Цветна, а последња у низу је страшна или велика недеља у којој је велики петак најважнији дан. Онда се обележава Христово страдање на крсту.
Током црквених служби више се говори, мање пева, а на Велики петак верници се моле и клечећи. На Великом пвечерју чита се канон Св. Андреја Критског, који је подељен на четири дела, у којима се кроз библијске представе приказују разноразни грехови и казне које их прате.
Тачно је да Ускршњи пост као и сваки други подразумева уздржавање од масне и тешке хране, али то никако није довољно. Пре свега душу треба уздићи изван тела својим молитвама и живљењем у складу са Божјим заповестима. Треба се лишити свих злодела, лоших мисли и речи, а кајањем због сваког рђавог поступка који смо учинили.Часни пост.
На Велики петак, фарбају се ускршња јаја која ће се јести у недељу, на Ускрс. Деца воле да експериментишу боје, па им мајке допуштају да сакупљају природне украсе попут траве, лука, лишћа којима ће они оплеменити јаје.Прво јаје треба да буде црвено и оно се током читаве године чува у кући, штити породицу, те му назив и јесте Чуваркућа.
Али када дође тај радосни празник, дан на који је васкрсао блажени Исус Христ, сви се радују и поздрављају једни друге речима: "! Христос васкрсе" "Ваистину васкрсе"!

Нема коментара: