среда, 11. фебруар 2015.

Након Требиња, Фондација цуре посјетила Босанско Грахово


 одржана је јавна расправа на којој ће се расправљати о проблемима жена Босанског Грахова. Дискусија је присуствовало 16 учесника, а модератор био је Данка Зелић испред Удружења грађанка "Грахово" .Дискусија ја била сасвим интерактивна са циљем скретања пажње на дискриминацију и невидљивост жена посебно у погледу здравствене заштите. Изненађујуће је да су жене у Босанском Грахову потпуно заборављене од стране свих нивоа власти, а само су неки од проблема са којима се суочавају упитању су недостатак гинеколога / гиње, стоматолог / гиње, апотека кооја постоји, али не ради, као и најближи Здравствени центар који се налази у Ливну и сличне анкете спровело је Удружење грађанки "Грахово" показује да од 100 жена 10 жена обољ

елих од рака, што је прилично забрињавајуће и то је утицало на чињеницу да већина тих жена због недостатка средстава нису у стању да спроводе редовне гинеколошке прегледе.

О томе да жене изоловани говори и недостатак превоза и дугим линијама даљину, и упркос високој стопи незапослености, сви грађани босански пасуљ су приморани да издвоје средства за куповину флаширане воде.Једина женских организација цивилног друштва активног у Босанском Грахову је држављанин удружење "Грахово "који су успели да добију дозволу да се отвори простор" Центар за дечији Нест ", која је једини јавни простор где жене могу срести, комуницирају, друже и рад на умрежавању.

Фондација ЦУРЕ је подржала напоре Удружења грађана "Грахово" која стално вршили притисак на владу да реши горе наведене проблеме и да ће сигурно наставити иу будућности.

  

  Након тога, почети процес јавне расправе и даље у Орашју, где заједно са "Жене са Саве" НВО разговарати "Да ли су жене широм БиХ подједнако видљиви у мањим и већим заједницама у контексту права жена, 02/21/2015. са почетком у 14:00 часова у сали-младих дом.Због ванредног стања, првобитно планирано за јавну расправу која ће се одржати 06/02/2015. у Великој Кладуши је премештена у следеће недеље.

Сви ови разговори имају за циљ да покаже да су јој потребни жене у малим заједницама, као и положаја жена у малим и великим заједницама. Које су разлике у контексту права жена у односима између малих и великих заједница, и да ли жене у малим заједницама већим тешкоћама у остваривању својих права у вези са женама у већим заједницама, и како жене боре са невидљивости.

Нема коментара: