недеља, 1. фебруар 2015.

СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ – ИМЕНДАН ЕПИСКОПА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКОГ Г. АТАНАСИЈА

У Катедралном храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу 31. јануара, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-пертовачки г.Атанасије молитвено је прославио свој имендан служењем Свете архијерејске Литургије. Са Епископом су саслужили Старешине манастира Епархоије бихаћко-петровачке: архимандрити Серафим (Кужић), намјесник манастира Рмањ, Варнава (Дамјановић), намесник манастира Трескавац, игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисина, јеромонах Теофил (Ђуричић), намесник манастира Глоговац и протођакон Никола Перковић. У току Литургије Епаископ Атанасије је молитвено поменуо и свог имањака Владику Атанасија, умировњеног Епископа захумско- херцеговачког.
Након освећења кољива и резања славског колача од стране Архимандрита Серафима, Епископ Атанасије присутнима се обратио беседом говорећи о великим светим александријским светитељима Атанасију и Кирилу, нагласивши: „ Они су волели и воле Господа Исуса Христа и укључили су се у активно Његово дјело за спасење људи као Пастири и Учитељи Цркве…Свијест о припадности Христа и Његових Светих нама на сваком мјесту и у сваком времену даје снагу да истрајемо на свом личном хришћанском подвигу. “
После Свете Литургије у Епархијском центру одржан је каратки монашки састанак. Том приликом Епископ Атанасије је позвао Игимане манастриа Епархије бихаћко- петровачке да заједнички уложие снаге да се развије монашки живот у Крајини, истекавши да је управо добро и храбро монаштво, какво је оличено у личности Светог Атанасије Александријског, највећа гаранција за успјех Цркве у тешким искушењима.

Нема коментара: