недеља, 8. фебруар 2015.

Славиша Михајловић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФбиХ: Иванић и Босић послушнички ћуте

Србе у ФБиХ чека неизвјесно и тешко вријеме, јер остају политички незаштићени. Имамо потпуно игнорантски став српских представника Младена Иванића у Предсједништву БиХ и Младена Босића у Парламенту БиХ, који ни у једном тренутку нису реаговали, као да се ради о Србима на Марсу. Они послушнички ћуте како не би наљутили своје коалиционе партнере.
Истакао је то у интервјуу за "Глас Српске" делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић.
ГЛАС: СНСД је након избора имао намјеру да понуди своје кандидате за потпредсједника ФБиХ и замјеника предсједавајућег Дома народа. Зашто сте одустали од те кандидатуре?
МИХАЈЛОВИЋ: СНСД је једина српска политичка партија која има континуитет у ФБиХ и као таква заслужено је међу српским живљем добила статус партије националног идентитета Срба у ФБиХ. Управо зато смо били заинтересовани за најважније позиције које по Уставу припадају српском народу како бисмо имали механизме да активно учествујемо у друштвеним и политичким процесима у Федерацији и на тај начин обезбиједимо сигурност и уставна права српском народу која се крше у свим сегментима у том ентитету. СНСД је предложио модел који би напокон вратио надлежност Дома народа из ванпарламентарних политичких кругова у Клуб Срба у Дому народа, којеба да почињу сви српски договори, па и око најважнијих позиција које припадају српском народу. Понудили смо модел широког консензуса гдје би Клуб Срба требало да предложи ки је мјесто гдје трандидате за најважније позиције не осврћући се на захтјеве парламентарне већине, јер сматрамо да је недопустиво да лидери бошњачких партија лицитирају српским позицијама са којим купују коалиционе партнере. Појединци у Клубу Срба, а посљедња одлука Главног одбора СДП-а је то потврдила, још нису зрели да национално ставе испред страначког иако су делегати Дома народа. Нису прихватили приједлог СНСД-а, а ми смо имали намјеру да истакнемо своје кандидате само онда ако ће они имати снагу унутар Клуба Срба и тако пројектовати изборну вољу легитимног српског бирачког тијела.
ГЛАС: Како коментаришете понашање ДФ-а, СДП-а и СДА када је ријеч о српским позицијама у институцијама ФБиХ?
МИХАЈЛОВИЋ: Бакир Изетбеговић је као замјеник предсједника СДА изашао у јавност и обећао да ће преко викенда ријешити проблем који је настао у Клубу Срба и да ће се договорити о избору српског потпредсједника Федерације. Изетбеговић је на тај начин јавно омаловажио и обесмислио и Клуб Срба и Дом народа и сав српски народ. Након тога је СДП донио такву одлуку коју је лидер бошњачке политике најавио. Наравно, у све то упакују Жељка Комшића, камелеона етничког идентитета, кога је хрватски народ окривио да је уништио њихове политичке представнике у Федерацији. Уз све то, истовремено имамо потпуно игнорантски став српских представника Младена Иванића у Предсједништву БиХ и Младена Босића у Парламенту БиХ, који ни у једном тренутку нису реаговали, као да се ради о Србима на Марсу. Они послушнички ћуте како не би наљутили своје коалиционе партнере.
ГЛАС: ДФ је прво изашао са Слободаном Шојом као нестраначком личношћу, али су, након што он СДП-у није био прихватљив, умјесто њега за потпредсједника ФБиХ из реда Срба кандидовали Милана Дуновића?
МИХАЈЛОВИЋ: Шоја је од почетка пробни балон ДФ-а, а на основу његове биографије можемо закључити да боље познаје Србе у Паризу и Каиру него у Федерацији. И он је и за СНСД и Србе у Федерацији странац, коме треба још једна висока позиција ради квалитетније биографије.
ГЛАС: Да ли је могуће у ФБиХ заштитити интересе српског народа због дугогодишње игре око српских позиција и каква се порука оваквим понашањем ДФ-а, СДП-а и СДА шаље Србима у том ентитету?
МИХАЈЛОВИЋ: Неко мора заштитити српски народ у ФБиХ и СНСД је преузео ту обавезу, а надамо се да ће иза такве одлуке стати и РС, која ће у наредном периоду реаговати према свима онима који омаловажавају српски народ у Федерацији и одузимају им уставна и свака друга људска права и кроз одузете нам позиције у ФБиХ и на државном нивоу.

Нема коментара: