субота, 14. март 2015.

Производња лана порасла у БиХ

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - БиХ има добре услове за производњу индустријског биља, док је посљедњих година у порасту број произвођача лана, чије су уље и сјеменке изузетно тражени на домаћем тржишту.

Тим поводом одржано је и предавање за пољопривредне произвођаче на тему "Хладно цијеђена уља за здрав живот", у Босанском Петровцу, који неколико година уназад повећава број произвођача ове помало заборављене пољопривредне културе.

Предавање су одржали Милош Ножинић, шеф Завода за индустријско биље Пољопривредног института РС, и Мирсад Велаџић, професор на Биотехничком факултету Универзитета у Бихаћу. Ножинић је, између осталог, пољопривредницима презентовао могућности сјетве и прераде лана, чије су уље и сјеменке веома ђелотворни у људској исхрани. На савјетовању је речено и да је лан као биљка изузетно примјењива у разним сегментима индустрије. Велаџић је рекао да овај факултет има инсталиране пресе за прераду уљарица и производњу хладно цијеђених уља. Јовица Радишић, произвођач лана из Босанског Петровца, рекао је да ће упркос штети коју су претрпјели прошле године због лошег времена, ове године засијати планиране површине под ланом, како би тржишту могли понудити потребне количине уља и сјеменки ове биљке

Нема коментара: