понедељак, 16. март 2015.

ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ГЛАМОЧУ

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије, у трећу недјељу Великог и часног поста – Недјељу Крстопоклону (15. марта 2015. године), учинио је молитвено-пастирску посјету Гламочу, и том приликом у храму Силаска Светога Духа на апостоле, служио Свету архијерејску литургију. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, парох лијевљански, протојереј Слободан Кљајић, парох гламочки, јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић. На Литургији је учествовало мноштво вјерника, од којих су многобројни приступили Светој Чаши и у Светој тајни Причешћа примили Дарове са Трпезе Господње.
Окупљеном народу Божијем у храму, обратио се Преосвећени Владика Атанасије који је у својој бесједи поучио вјерне о тајни крста, којем се данас на Крстопоклону недјељу поклањамо. „Поклањајући се Крсту, славимо живот, обнову живота. Стављајући данас Крст на средину храма, као знак побједе живота, Црква нас позива да прихватимо живот, да не бјежимо од њега, нити једни од других, као што данас многи чине. Не смијемо побјећи, морамо остати и опстати, у свему пронаћи радост живота. Христос је савршен примјер хитања у сусрет другоме и његовим патњама и недаћама, подносећи их као своје. Дошао нам је у сусрет, обукао се у наше тијело, страдао и распет био на Крсту. Прихватио је све наше, све наше патње и нашу смрт, није нии од чега побјегао, нити узмакао. Зато се данас дивимо и хвалимо вјери и љубави вас православних срба Гламочког поља, који остајете и опстајете овдје, не бјежите од живота, него га прихватате онаквог какав је са свим недаћама и искушењима. Данас вам Црква даје примјер Крста да издржите, да храбро поднесете сва искушења, да се утврди вјера ваша, ојача нада и долије љубав у срца ваша. Ако неће помоћи они издалека, можемо ми изблиза помоћи једни другима. Носимо свој крст и помогнимо једни другима у ношењу бремена њиховог живота. Ако све то чините. Господ ће припомоћи да васкрсне ово мјесто и ви у њему. Обновиће Господ и ово мјесто и учинити да се све испуни животом, јер Он је Живот и Васкрсење“ – нагласио је између осталог у својој бесједи Владика Атнасије.
Евхаристијско сабрање продужено је за трпезом љубави, коју је за Епископа и свештенство припремио протојереј Слободан Кљајића, са својом породицом.
У послијеподневним часовима Епископ Атанасије је посјетио манастир Веселиње гдје га је дочекао млади свештеник Срђан Белензада, који опслужује овај манастир и веселињску парохију. Отац Срђан је примјер честитог породичног свештеника, који са својом супругом у ово тешко вријеме одгаја и васпитава четворо дјеце. Својим примјером он свједочи да је радост живота у вишечланој породици могућа и у страдалној гламочкој долини.

Нема коментара: