недеља, 5. фебруар 2017.

Небрига кантоналних власти гаси Дом здравља у Дрвару

Радницима, осим плата, дугује регрес, трошкове превоза, накнаде за одвојени живот и доприносе – укупно 550 хиљада марака.
Због таквог односа надлежних у Кантону 10 према дрварском Дому здравља, угрожена је здравствена њега 7 хиљада људи.
Хладни радијатори, недостатак средстава за набавку санитетског материјала, лијекова и бензина одраз су готово катастрофалног стања. Новца нема, а дугови су достигли шестоцифрене износе – слика је једине здравствене установе у Дрвару.
Дрварски Дом здравља Пореској управи дужан је преко 6 милиона 300 хиљада марака, а радницима није исплаћено 6 последњих плата.
Због свега тога прошле године четири доктора напустила су ову установу. Тек недавно запослена су два млада љекара који су пристали на тешке услове рада. Дугогодишњим добијањем уговора од Завода за здравствено осигурање који смо ми принуђени потписати и који нам се нуди по ринципу "узми или остави" ми добијамо недовољно средстава за функционисање, истиче др Вања Балабан, в.д. директорица Дома здравља Дрвар.
Ипак и поред услова недостојних овакве установе, пацијенти су задовољни услугом.
Једина подршка стиже од општине Дрвар, која се, упркос ограниченим могућностима, труди да побољша услове у Дому здравља.
Међутим, санитетска возила мала су утјеха, кад новца за гориво нема. Парадоксална ситуација је и да због недостатка гријања, љекари на радном мјесту страхују за сопствено здравље. На наше упите због чега је тако, одговор од надлежних у Кантону 10 нисмо добили.

Нема коментара: