недеља, 5. јун 2016.

Италијански волонтери у Босанском Грахову: Сакупљањем старог жељеза до помоћи сиромашнима

У Босанском Грахову су 2. и 3. јуна боравили представници  волонтера под називом “Операзионе Мато Гроссо” са сјевера Италије, из околине Тревиса.

Ово је већ трећи пут да Италијани отада посјећују Босанско  Грахово са жељом да се међусобна сарадња продуби али и остваре неки конкретни пројекти помоћи домаћим људима у локалној заједници. Након што су зимус донијели помоћ у школском и дидактичком прибору дјеци из Дневног центра “Гнијездо”, овога пута су одлучили финансијски покрити трошкове изградње два мини дјечја игралишта у дрвету која ће бити постављена испред Дневног центра у граду, а што се већ све израђује у једној локалној пилани.Госте из Италије примио је и в. д. начелника општине Босанско Грахово Душко Радун с којим се разговарало о могућности улагања у пољу побољшања услова живота дјеце и младих у Грахову, преко заједнички усаглашеног пројекта који би се реализовао у скорој будућности. Италијани су посјетили и Основну школу Грахово гдје их је поздравио директор школе Војо Марић који их је упознао са током обнове школе у што су се до сада укључиле и групе волонтера из Холандије.

Са начелником Радуном Италијани су обишли и природни бисер граховског краја али и цијеле БиХ, шпиљу Леденицу код Ресановаца, и увјерили се у њену јединствену љепоту.

Волонтерска мрежа “Операзионе Мато Гроссо” од 1967. окупља бројне породице на сјеверу Италије који своје слободно вријеме викендом користе за прикупљање старог жељеза, а новцем од његова откупа финансирају у сиромашним предјелима Бразила разне хуманитарне пројекте (изградња и обнова школа, вртића, болница и сл.), у којима и сами судјелују својим физичким радом, настојећи такође што је могуће више укључити као раднике и домаће људе На овим нашим просторима, у сарадњи са једном другом сродном волонтерском мрежом из Италије, сличне пројекте од недавно проводе у Србији, у околини Крагујевца.

Нема коментара: