понедељак, 6. јун 2016.

6. јун 1941. – 75 година од почетка страдања Срба Ливањског поља

Овог јуна навршава се 75 година од почетка масовних усташких злочина над српским народом Ливањског поља. Према расположивим изворима, 6. јуна 1941. године група наоружаних усташа из Ливна упала је у Губин, српско село на западу данашње општине Ливно. Према писању Буда Симоновића у књизи Огњена Марија ливањска, усташе су дошле у Губин у потрази за Цвијом Пајчином, званим Орашчић, који се већ био одметнуо у планину и почео да пружа отпор властима НДХ.Пошто Цвију нису успјели наћи, усташе су ухапсиле угледног и дугогодишњег губинског свештеника, оца Ристу Ћатића и Цвијиног млађег брата Јову. По свему судећи, отац Ристо је усташама свакако већ био трн у оку. Као и у другим угледним и образованим Србима у Ливањском пољу, и у њему су видјели особу која би могла покренути обичан народ на отпор злочинима које су припремали над Србима.
о. ристо
отац Ристо Ћатић, свештеник Губински

Уз оца Ристу и Јову Пајчина, према свједочењима које је забиљежио Будо Симоновић, усташе су ухапсиле и: Васу Пајчина, Раду Загорца (Јолића), Илију Шормаза, Васу, Перу, Мирка, Нику (Сима) и Славка Росића и Војина и Илију Јањића. Једина кривица ових мјештана села Сајковића и Грковаца је што су се нашли на путу усташама у тренутку када су тражили жртве за одмазду.

Ових 12 Срба усташе су одвеле у правцу села Каблићи крај Ливна. Ту су их спровели у планину, са намјером да их убију. Међутим, схватајући шта ће се десити, Јово Пајчин и Перо Росић успјевају да побјегну прије почетка стрјељања. Након мучења и злостављања, усташе су стрјељале преосталу десеторицу, те њихова тјела бациле у јаму Рубића Долац изнад Сухаче. Међутим, један од бачених у јаму, Мирко Росић, је био само рањен, те је успјео изаћи из ове јаме и докопати се слободе. Захваљујући овој чињеници, о овом страшном злочину остало је да свједочи троје свједока.

Тјела страдалих су се налазила у овој јами дуги низ година. Након рата, извађене су из јаме и сахрањена у порти Губинске цркве. На том мјесту је подигнут и споменик 1962. године. На плочи на овом споменику стоји сљедећи текст:
”Овде почивају посмртни остаци деветорице невиних људи из Сајковића и Грковаца, првих жртава фашистичког терора у Ливањском крају, које су усташки злочинци, слуге окупатора, 6. јуна 1941. године поубијали и бацили у јаму Рубића Долац изнад Сухаче код Ливна:
Ћатић И. Ристе         Шормаз Ј. Ила
Росић Ј. Симе             Пајчин И. Васе
Росић В. Славка         Јолић М. Раде
   Росић Т. Васе             Јањић М. Војина
Јањић П. Илије
Споменик невиним жртвама подиже народ Доњег Ливањског поља
Губин, септембра 1962. године”

Током рата 1992-1995, овај споменик је тешко оштећен. Захваљујући залагању парохије Губинске, добрих људи и Удружења Огњена Марија Ливањска, његова обнова је завршена почетком 2015. године. У јулу исте године, споменик је освећен, након чега је над њим служен помен страдалима.
Помен код обновљеног споменика у Губину, 2015. године



Нема коментара: