понедељак, 27. јул 2015.

Родна кућа Гаврила Принципа: Обновљена и заборављена

Обновљена и заборављена – тако би се у једној реченици могла описати судбина родне куће Гаврила Принципа у Босанском Грахову. Иако је обнова коштала скоро 50. 000 марака, данас је препуштена сама себи. Без кустоса и чувара.

Срећа у несрећи је недостатак путних ознака од главног пута према споменику, прича нам Принципов потомак, Миљкан. То је можда и разлог што је до сада нико није девастирао или украо неки од преосталих експоната.

“Ја сам овђе 83. године, а ово је трећа кућа ако сам је запамтио, прва у којој се он родио, друга за вријеме партизана. На свету Петку је изгорјела и ово је трећа кућа”, каже Миљкан Принцип.

Небригу о овом спомен подруч
ју, општина је раније правдала недостатком финансија. Па тако и потенцијалне туристе који би евентуално обишли споменик, нема ко да дочека. Данас се о њему брину малобројне комшије.

Темељи принципове куће до сада су преживјели три рата, а кућа је обнављана исто толико пута. Посљедњи пут, трагичну судбину је доживјела прије двије деценије, када је срушена до темеља. А тог се Миљкан највише и плаши – да се историја не понови.

Нема коментара: