четвртак, 3. новембар 2016.

Представница Општине Босански Петровац присуствовала на едукацији „Тржиште и производња малине“


Представница  Општине Босански Петровац, Службе за обрт подузетништво, развој и пољопривреду, Драгана Манојловић- стручни сарадник за планирање и развој пољопривреде учествовала је 1. новембра на едукацији која је одржана у Бихаћу у Привредној комори УСК, на тему “Тржиште и производња малине”.

Едукацију су организовали Вањскотрговинска комора БиХ и Сњитзерланд Глобал Ентерприсе/СИППО (Швицарски програм подстицања увоза у ЕУ и Швицарску), у сурадњи са Привредном комором Унско-санског кантона.

Циљ организације ове стручне едукације је јачање извозних капацитета фирми из сектора свјежег воћа и поврћа.

Након уводне и поздравне ријечи организатора и представљања мисије и активности Сњитзерланд Глобал Ентерприсе/СИППО (Швицарски програм подстицања увоза у ЕУ и Швицарску) у Босни и Херцеговини, представљени су и предавачи: Проф.др. Никола Мићић, декан Пољопривредног факултета у Бањој Луци и гдин. Миле Глувачевић, експерт за органску производњу.

Осим о самој садњи, начину и технологији узгоја малине, те трендовима у свијету и у Босни и Херцеговини, присутни су имали прилику чути које су то сортименти малине које се могу препоручити за узгој (Химбо топ, Тула магиц, Глен Ампле, те Полка, Херитаге, Амира, Књанза), као и за узгој намијењен замрзавању (виламет, микер и фертоди заматос).

На едукацији је, такођер, било ријечи о органској производњи и цертификацији, а у овом дијелу значајне информације, присутнима је пренио експерт за органску производњу Миле Глувачевић. Оно што је Глувачевић истакнуо је да је у РЦ АРГОНЕТ Бања Лука имплементација ка цертификацији бесплатна (анализа почетног стања, смјернице за уређење инфраструктуре, израда документације, обука особља, те помоћ код апликације).

На едукацији су суђеловали и представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, представници Општина, Биотехничког факултета Универзитета у Бихаћу, компанија и произвођачи малине из Бихаћа, Бања Луке, Сарајева, Српца, Козарца, Бужима, Босанске Крупе, Велике Кладуше и Скопља.

Нема коментара: