петак, 10. април 2015.

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК: Дан када се не пјева и не весели, а ко целива плаштаницу нек помисли жељу

Народни је обичај да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвено.Вјерује се да ће дјевојке које данас уберу цвеће из црквене порте и ставе га под јастук сањати свог будућег мужа као и да оног ко данас опере косу цјеле године неће бољети глава- Православне хришћанске цркве које Васкрс празнују по Јулијанском календару данас обиљежавају Велики петак, дан када је на Голготи распет и умро Исус Христ. Ове године православни хришћани Васкрс обиљежавају у недјељу, 12. априла.

Богослужењима на Велики петак обиљежава се врјеме смрти и скидања са крста тјела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница. Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.Плаштаница се потом полаже испред олтара, а вјерници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса који се слави од поноћи и када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона. У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем дјелова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања.

Народни обичаји и вјеровања

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а обичај је да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде распет на крсту. Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: "Оче, опрости им јер не знају шта раде". Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовјести.

Целивање плаштанице

Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (гроб Христов), испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се вјерници послије целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница.

По народном вјеровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лјепу жељу, и та жеља ће бити испуњена. У ове дане црква заповједа најстрожији пост без рибе 

Нема коментара: